25 Σεπ 2011

5η Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών


Για το 2011 ο εορτασμός έχει θεματικό τίτλο
"Εκπαιδευτικοί για την Ισότητα των Φύλων"
 Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO και εορτάζεται σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως κάθε χρόνο την 5η Οκτωβρίου.
Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθεί η προσοχή του κόσμου στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές παγκοσμίως.
Δίνει την ευκαιρία στους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, ΟΤΑ κλπ) να συζητήσουν, να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για την ανάγκη να επενδυθούν οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι, ώστε να επιτευχθεί μια ελεύθερη, δημόσια και ποιοτική Εκπαίδευση Για Όλους.
Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών αποτελεί αφορμή για να ενωθούν οι προσπάθειες όλων ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές στις συνθήκες που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και μαθήτριες σ’ όλο τον κόσμο για μια εκπαίδευση με ποιότητα. 
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται γύρω από τη συνάρτηση μεταξύ της ποιότητας των δασκάλων και της ποιότητας της εκπαίδευσης. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ένα ισχυρό εκπαιδευτικό δυναμικό διαμορφώνεται κυρίως από διαρκή επιμόρφωση και υποστήριξη από ολόκληρο το σύστημα των θεσμών ενός Κράτους. Στις σημερινές πολυσυλλεκτικές κοινωνίες, όπου τα τεχνολογικά επιτεύγματα διαδέχονται το ένα το άλλο με εντυπωσιακούς ρυθμούς, γίνεται φανερό ότι η εκπαίδευση των δασκάλων πρέπει να ενισχυθεί από την Πολιτεία με όλα τα απαραίτητα μέσα, προκειμένου στις αίθουσες διδασκαλίας να μπαίνουν επαγγελματίες έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις πολυπολιτισμικές, αλλά και τις τεχνολογικές ανάγκες και απαιτήσεις των σημερινών μαθητών.
Είναι επίσης σημαντικό για τη χάραξη οποιασδήποτε πολιτικής, που αφορά την εκπαίδευση, να συμμετέχουν σε αυτήν ενεργά και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ελλείψεις του συστήματος και πού πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή, καθώς συχνά το θεωρητικό πλαίσιο διαφέρει κατά πολύ από τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Εξήντα εκατομμύρια εκπαιδευτικοί σε όλον τον κόσμο αγωνίζονται αυτή τη στιγμή, και συχνά κάτω από πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες, να κάνουν τα σχολεία έναν φιλόξενο χώρο μάθησης και δημιουργικής δραστηριότητας, όπου όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως θα ενθαρρύνονται να αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους, μέσα σε περιβάλλον σεβασμού προς την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως απλοί πολίτες, είναι να αφιερώσουμε ένα λεπτό από αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, για να πούμε "ευχαριστώ" στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει να εφοδιάσουν τα παιδιά μας με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου